Cliëntenrechten en verplichtingen.
Rechten van cliënten:
In een praktijk voor gespecialiseerde Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ), zoals Praktijk Apertos, treden een aantal regels in werking waaraan u en uw behandelaar moeten voldoen.
Er bestaan algemene rechten en specifieke rechten.
Veel algemene rechten zijn wettelijk vastgelegd, zoals in de wetten WPR (Wet Persoonsregistratie), WKCZ (Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector of de Klachtwet), WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) en de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). De algemene rechten zullen hieronder worden behandeld.
De algemene rechten voor cliënten beslaan voornamelijk de volgende onderwerpen:
- Recht op een duidelijk behandelplan;
- Informatie
- Inzage dossier
- Privacy
- Inspraak
Voorafgaand aan een behandeling vindt altijd een intake plaats.
De intake:
De intake is een kennismaking en inschatting van de problematiek en klachten van de cliënt. De afspraak voor een intake wordt ingepland als er voldoende gegevens en een verwijzing van de huisarts of andere verwijzer zijn ontvangen. Voorwaarde voor een intake is verder dat er een grote kans is dat de klachten door de praktijk goed behandeld kunnen worden. Sommige problematiek (bijvoorbeeld ernstige suïcidaliteit of psychose) zijn niet geschikt voor praktijk Apertos.
De intake houdt niet in dat er een behandeling zal gaan plaatsvinden, maar is een wederzijdse oriëntatie op de mogelijkheid van een behandeling. Of een behandeling mogelijk is hangt van diverse factoren af, zoals bijvoorbeeld de aard en ernst van de klachten of de mate waarin er een wederzijdse persoonlijke match is. De mogelijkheid bestaat dat de intake niet resulteert in een behandeling. In dat geval zal meegedacht worden over andere opties en de huisarts over de achtergrond van de afloop van de intake geïnformeeerd worden als de cliënt daar toestemming voor geeft.
Het behandelplan en de behandelovereenkomst.
Een behandelplan wordt bij voorkeur op schrift gesteld. Dit geldt ook voor de behandelovereenkomst. Eventueel kan een hulpverlener ervan uitgaan dat u uw toestemming stilzwijgend geeft. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. Is een behandeling eenmaal begonnen, dan hoeft een hulpverlener niet meer voor elk onderdeel apart uw toestemming te vragen. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. U bent vrij om de behandeling op elk moment te beëindigen. Op de website van Apertos staat ook informatie over dit onderwerp. www.apertos.prakijkinfo.nl.
Als u in behandeling komt dan:
- mag niemand zonder uw toestemming aan uw lichaam komen of u behandelen. Uitzondering is een acute noodsituatie.
- heeft u recht op een vertrouwensrelatie met uw hulpverlener, waarbinnen deze u met respect behandelt en serieus neemt.
- kunt u aanspraak maken op voldoende aandacht (regelmatige gesprekken) van hulpverleners. Dit gebeurt volgens het vastgelegde behandelplan, waarmee u schriftelijk of mondeling heeft ingestemd.
- kunt u vragen om een andere hulpverlener als u geen vertrouwen heeft in uw huidige hulpverlener.
- heeft u het recht (overigens vaak op eigen kosten) een tweede behandelaar om advies te vragen (second opinion).
Behandelplan
Afspraken over de behandeling worden vastgelegd in het behandelplan en met de cliënt besproken. Binnen redelijke tijd, in het algemeen voor de eerste behandelafspraak, moet het behandelplan klaar zijn. U krijgt als u dat wenst een kopie, zodat u het thuis nogmaals kan nalezen en erover kan meedenken.
De behandeling begint pas als u ermee heeft ingestemd. Tegen uw behandelaar mag u zeggen wat u niet bevalt aan het behandelplan. Misschien zijn er alternatieven. Wanneer u samen niet tot overeenstemming kunt komen, kan dat ertoe leiden dat de behandeling stopt.
In het verlengde van het behandelplan wordt een behandelovereenkomst opgesteld door uw behandelaar. Hierin worden dezelfde onderdelen van de behandeling vastgelegd als in het behandelplan. De behandelovereenkomst heeft een meer juridisch karakter dan het behandelplan.
Het behandelplan wordt periodiek besproken, bijvoorbeeld na 3 maanden, en eventueel bijgesteld. Bijsteling van het behandelplan gebeurt in overleg met de cliënt.
Informatie
De cliënt heeft recht op goede informatie over de behandeling die wordt aangeboden. Alleen met voldoende informatie kan de cliënt meedenken en meebeslissen over de behandeling en het behandelplan.
De hulpverlener hoort u daarom in begrijpelijke woorden te informeren over bijvoorbeeld:
- de aard van de problematiek of diagnose
- de behandelmogelijkheden
- het doel van de behandeling
- hoe lang de behandeling vermoedelijk zal duren
- werking en eventuele bijwerkingen van voorgeschreven medicatie.
Goede informatie is een kwestie van afstemming tussen behandelaar en cliënt. Mocht u niet precies willen weten wat er aan de hand is of wat behandeling inhoudt, dan kunt u uw behandelaar vragen de meest belangrijke dingen te vertellen en de rest maar even te laten rusten. Wanneer iets niet duidelijk is, kunt u de hulpverlener altijd om uitleg vragen. U kunt vragen of de informatie voor u op papier wordt gezet, zodat u deze thuis kunt nalezen.
Inzage dossier
U heeft recht om uw gegevens (dossier) in te zien. In het dossier worden gegevens vastgelegd, zoals resultaten van medisch onderzoek, verslagen van observaties, het behandelingsplan, verslagen van gesprekken, enzovoort.
Privacy
Gegevens in uw dossier van anderen mag u niet inzien; bijvoorbeeld als uw partner of familie met uw hulpverlener heeft gesproken. Die gegevens worden tijdelijk uit het dossier verwijderd of afgeplakt. Ook mag de behandelaar werkaantekeningen verwijderen.
U heeft recht op geheimhouding van uw gegevens. Mensen die niet direct bij uw behandeling betrokken zijn, mogen uw dossier niet inzien; tenzij u daar schriftelijk toestemming voor geeft.
Er mag zonder uw toestemming geen mondelinge informatie over u worden doorgegeven aan andere instellingen of mensen, ook niet in geval van nazorg. U kunt uw toestemming geven door een verklaring te ondertekenen.
Uw medische gegevens zijn beschermd door de geheimhoudingsplicht die uw hulpverlener heeft. Er mogen zonder uw (schriftelijke) toestemming geen beeld- of geluidsopnamen van u worden gemaakt.
Plichten van cliënten
Naast rechten hebben cliënten ook plichten.
Om goede zorg aan u te kunnen geven, verwacht een behandelaar vanaf de aanmelding dat u:
- de behandelaar zo goed en volledig mogelijk informeert over uw klachten en problemen en eerdere hulpverlening, meewerkt aan de behandeling en de adviezen van de hulpverlener opvolgt;
- op tijd aanwezig bent op de gemaakte afspraken of die op tijd (minimaal 24 uur tevoren) afzegt;
- de persoonlijke levenssfeer van uw hulpverlener eerbiedigt
- bijtijds de facturen voldoet die door de praktijk worden verstuurd.
- akkoord gaat met het verstrekken van informatie aan uw huisarts en verwijzer
- de afgesproken financiële overeenkomst met de praktijk nakomt
Indien de cliënt zich niet houdt aan zijn of haar plichten of er een andere situatie ontstaat waardoor er sprake is van een vertrouwensbreuk in de relatie kan de behandelaar eventueel de behandelovereenkomst opzeggen en de cliënt naar de huisarts terug verwijzen.
Restrictie
Omwille van de leesbaarheid is alleen informatie opgenomen die van toepassing is op ambulante zorgverlening, aangezien praktijk Apertos alleen deze vorm van zorg biedt.
De informatie in deze brochure is een selectie uit de informatie die over de algemene rechten van cliënten beschikbaar is. De praktijk is niet aansprakelijk voor inhoudelijke fouten of hiaten in deze brochure.
Aanvullende informatie over ons behandelaanbod, werkwijze en praktische informatie over onder andere kosten, kunt u vinden op de website www.apertos.praktijkinfo.nl.